Σε σεμινάριο πρώτων βοηθειών, εξελίχθηκε η ομιλία της Δρ.Σοφία Καραγιανοπούλου Κόγιου Παιδίατρος, Πρόεδρος Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, με θέμα: Παιδικά ατυχήματα στο σπίτι, άμεση αντιμετώπιση, πρώτες βοήθειες. Παιδικοί εμβολιασμοί. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε. Μύθοι και αλήθειες.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2ου κύκλου των διαδικτυακών ενημερωτικών διαλέξεων τον οποίο οργανώνει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου ΔΗΚΕΚΕ, όλο τον μήνα Απρίλιο, κάθε Σάββατο στις 4.00 το απόγευμα.
Οι διαδικτυακές ενημερωτικές διαλέξεις μεταδίδονται ζωντανά από το κανάλι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο youtube και από τη σελίδα του ενημερωτικού site NEWS.MAKEDONIAS.GR στο facebook που είναι και χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης (https://www.facebook.com/newsmakedonias)
Προς ενημέρωση αλλά και προς εμπέδωση των χρήσιμων και σωτήριων οδηγιών που έδωσε η Δρ. Σοφία Καραγιαννοπούλου Κόγιου, στους γονείς και όχι μόνον, παραθέτουμε απόσπασμα της ομιλίας της και μερικές απαντήσεις της, σε ερωτήσεις δημοτών μας.
ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Από πολύ νωρίς, όταν το μωρό θα είναι περίπου 6 μηνών, καλό θα είναι να μεταφερθούν όλα τα αιχμηρά αντικείμενα (μαχαίρια, ψαλίδια, βελόνες και εργαλεία) σε μέρος που δεν μπορεί να το φτάσει ένα παιδί (π.χ. ένα ψηλό ντουλάπι).
Τα φάρμακα, από χάπια και σιρόπια μέχρι απορρυπαντικά και καθαριστικά, φυτοφάρμακα, μπογιές και διαλυτικά, πρέπει και αυτά να τοποθετηθούν ψηλά, ώστε να μην μπορεί να τα φτάσει το παιδί. Πρέπει να ξέρουμε ότι οι περισσότερες δηλητηριάσεις των παιδιών οφείλονται στην κατάποση ουσιών που ήταν αποθηκευμένες σε μπουκάλια χωρίς ετικέτα μαζί με τρόφιμα.
Οι μπαλκονόπορτες πρέπει να είναι ορατές από το μωρό βάζοντας αυτοκόλλητα στο σωστό ύψος. Το μωρό έτσι θα καταλαβαίνει ότι υπάρχει κάτι εκεί που το εμποδίζει να περάσει προς τα έξω. Μια καλή κίνηση είναι και η τοποθέτηση ειδικού αυτοκόλλητου για την επικάλυψη όλου του τζαμιού (όχι μόνο στις μπαλκονόπορτες, αλλά και σε οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια μέσα στο σπίτι), το οποίο συγκρατεί τα κομμάτια του γυαλιού (εάν σπάσει) και δεν κινδυνεύει το μωρό να τραυματιστεί.
Η ηλεκτροπληξία είναι κάτι που όλους μας φοβίζει. Για να αποφύγουμε την ηλεκτροπληξία που είναι πάντα μια σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση και έχει κοστίσει τη ζωή πολλών παιδιών, μια πρώτη κίνηση είναι να ασφαλίσουμε με καλύμματα τις πρίζες και να χρησιμοποιούμε πρίζες ασφαλείας. Επίσης, να βάλουμε στον πίνακα συστήματα αυτόματου κλεισίματος της παροχής ρεύματος στο σπίτι σε περίπτωση που γίνει ένα βραχυκύκλωμα. Βραχυκύκλωμα δημιουργείται π.χ. όταν ένα μωρό βάλει μια βελόνα μέσα σε μια πρίζα.
Στην μπανιέρα, φυσικά, το μωρό δεν το αφήνουμε ποτέ μόνο του ούτε λεπτό. Το ίδιο ισχύει και με τις πισινούλες που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά το καλοκαίρι στα μπαλκόνια. Ποτέ το παιδί δεν πρέπει να το αφήνουμε μόνο του ούτε για πέντε λεπτά. Πρέπει να το έχουμε συνεχώς υπό την επίβλεψή μας.
Τα εγκαύματα είναι ένας ακόμα σοβαρός τραυματισμός των παιδιών μέσα στο σπίτι. Για αυτό ποτέ δεν τα αφήνουμε να πλησιάζουν σόμπες, αναμμένο τζάκι, την ηλεκτρική κουζίνα (καλό θα είναι να τοποθετηθούν ειδικά πλέγματα στην κουζίνα για να μην μπορεί το μωρό να τραβήξει κάποια κατσαρόλα και ζεματιστεί). Επίσης, καλό θα είναι να γίνεται στα πίσω μάτια με τα χερούλια της κατσαρόλας στραμμένα προς τον τοίχο.
Οι πλαστικές σακούλες είναι σε μέρος που δεν μπορούν να το φτάσουν τα παιδιά προς αποφυγή πνιγμού. Τα μικροαντικείμενα (κουμπιά, νομίσματα, ξηροί καρποί, βελόνες, πινέζες κ.λ.π.) πρέπει να μαζεύονται αμέσως για να μην τα βάλουν στο στόμα και πνιγούν.
Τέλος, ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μόνα στα μπαλκόνια, να ασφαλίσουμε τα κάγκελα, να βάλουμε διπλό κάγκελο πάνω από αυτό που έχουμε και να καλύψουμε τα κάγκελα με πλέγμα ή μπαμπού για να μην μπορεί να εγκλωβίσει το παιδί το κεφαλάκι του ανάμεσα στα κάγκελα.
Χρήσιμες οδηγίες :
- Μην αφήνετε το παιδί μόνο στο σπίτι.
- Όχι κάγκελα κρεβατιού κατεβασμένα.
- Μην αφήνετε το μωρό να τρώει μόνο του (ειδικά με το μπιμπερό) γιατί μπορεί να πνιγεί.
- Μην κρεμάτε πιπίλα με κορδέλα ή αλυσίδα (κίνδυνος στραγγαλισμού).
- Όχι ξηρούς καρπούς (έως 4 ετών).
- Μην αφήνετε καρφίτσες, κουμπιά, αναπτήρες, μπαταρίες κ.λ.π..
- Όχι μόνο του σε μπανιέρα και όχι κλειδί στο μπάνιο.
- Μακριά από τη πόρτα του ασανσέρ.
- Τοποθετήστε προστατευτικά σε πρίζες.
- Μη βάζετε δηλητήρια σε μπουκάλια πορτοκαλάδας, κόκα κόλας κ.λ.π..
- Μην το αφήνετε να παίζει με πλαστικές σακούλες (κίνδυνος ασφυξίας).
- Μη βάζετε στο πάτωμα γυαλιστικά, γλιστερά προϊόντα.
- Καλύψτε τις μυτερές γωνίες των επίπλων.
- Αυτοκόλλητα στα τζάμια στο ύψος των παιδιών (70-80 cm).
- Μην παίζουν με ζώνες, σχοινιά κ.λ.π..
- Μακριά τα κυνηγετικά όπλα – ψαροντούφεκα.
- Μάθετε απ έξω το 7793777.«Πρόληψη σημαίνει εκπαίδευση, ενημέρωση, υπευθυνότητα»
ΕΜΒΟΛΙΑ
-Πόσο σημαντικοί είναι οι εμβολιασμοί στα παιδιά;
Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από νόσο ή ισόβια αναπηρία. Οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και θανάτων που αυτά προκαλούν, όπως π.χ. η παρωτίτιδα που ενώ κάθε χρόνο αποτελούσε την αιτία για 152.209 θανάτους μόνο στις Η.Π.Α., πλέον καταγράφονται μόνο 236.
Δυστυχώς, κυκλοφορεί η φοβία ότι τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι η αιτία για τη δημιουργία μιας επικίνδυνης αντιεμβολιαστικής κουλτούρας. Τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή γιατί για να χρησιμοποιηθούν εξασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες ορίζουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί (ΕΟΦ, ΕΜΑ, FDA). Επιπλέον, οι επιτυχημένες στρατηγικές εμβολιασμού στα παιδιά έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της εμφάνισης πολλών νοσημάτων και των θανάτων που αυτά προκαλούν. Αυτό το γεγονός οδηγεί πολλούς να πιστεύουν ότι οι ασθένειες αυτές δεν είναι πια απειλητικές, καθότι δεν γίνονται αντιληπτές όπως συνέβαινε στο παρελθόν, ωστόσο είναι επιτακτική η ανάγκη να συνεχιστεί η πρόληψή τους μέσω του εμβολιασμού τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες (π.χ. γρίπη, πνευμονιόκοκκος, ηπατίτιδα, τέτανος, ερυθρά κ.α.). Δεδομένης μάλιστα της συνεχούς αύξησης του μέσου όρου του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες από αυτές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα. Με αφορμή λοιπόν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπενθυμίσουμε ότι ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.
-Ποιες είναι οι ασθένειες που προλαμβάνονται με τη χορήγηση των εμβολίων;
Οι κυριότερες ασθένειες που η επιστήμη πλέον μας έχει δώσει τα όπλα για την πρόληψη τους είναι οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η διεφθερίτιδα, ο κοκκύτης, ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα, η ηπατίτιδα Α και Β, η ανεμοβλογιά, η μηνιγγίτιδα, ο αιμόφιλος Β, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, η γαστρεντερίτιδα από ροτα-ιό και η γρίπη. Υπάρχουν βέβαια και αρκετά άλλα λοιμώδη νοσήματα, που πλέον είναι δυνατόν να προλάβουμε μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού των παιδιών.
- Μέχρι ποια ηλικία γίνονται εμβολιασμοί;
Ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή και το γεγονός αυτό δεν το γνωρίζει, δυστυχώς, μεγάλο μέρος του κοινού. Ο μαζικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων κατά τον 20ο και 21ο αιώνα συντέλεσε στην εξάλειψη των σοβαρών νοσημάτων. Σε αντίθεση, η πολύ μικρή εμβολιαστική κάλυψη των μεγαλύτερων ενηλίκων οδήγησε στην εμφάνιση νοσημάτων που όφειλαν να έχουν εκλείψει. Ο κίνδυνος μετάδοσης των νοσημάτων αυτών και σε άτομα όλων των ηλικιών είναι υπαρκτός πολύ περισσότερο στη σημερινή εποχή που ευδοκιμεί η αντιεμβολιαστική εκστρατεία και αυξάνεται το ποσοστό των γονέων που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
-Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα παιδί δεν πρέπει να εμβολιαστεί;
Σε παιδιά που έχει διαγνωστεί βλάβη του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει ο συνηθισμένος εμβολιασμός. Το ίδιο ισχύει και για εκείνα τα παιδιά, στα οποία χορηγείται κορτιζόνη ή χημειοθεραπεία.
-Πιστεύετε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει χειροτερεύσει την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, δεδομένου μάλιστα ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα;
Τα εμβόλια που προτείνονται βάσει του Προγράμματος Εμβολιασμών εφήβων αποζημιώνονται ακόμα 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.